2005年8月5日星期五

從美麗的新疆返來了


從美麗的新疆返來了

冇力寫Blog,先做些小統計

*到了烏魯木齊、喀什、布爾津、喀納斯湖、路經阿勒泰一共十天

*認識了兩個法國人、一個北京人、多個維族人、漢人,與他們溝通交談

*一點熱、很曬很乾,但北面的喀納斯入夜後只有約十度,一個人深夜走出,抬頭睇見的星畢生難忘

*食了好味的(食囊)、串燒羊/牛肉、烏市大巴扎街邊的腰粉(像冷麵的東東)

*一個人住了晚酒店、一個人遊了天山、一個人走入烏魯木齊兒童公園、一個人乘飛機走

*喀納斯入夜後只有約十度,一個人深夜走出,抬頭睇見的星畢生難忘(友人睡著了)

*驚覺香港依然相當富裕(相較內陸),但總覺人家活得較快樂

*分別於喀什、烏魯木齊機場遇見同一法國婦人(佢仲話法國人見第二次定必見第三次面)

*照顧發燒、發冷又病了睡了的友人,深夜坐車、坐飛機回首府,真正的面對危機

*入夜後坐包車到阿勒泰趕飛機,旁邊有病了睡著的友人、前面有見面才不久的司機、周圍是剛入夜的無邊荒漠、前後數公里外像是有車燈,覺得好荒涼

*最愛還是喀什的小孩、推我們入巷睇/影佢地跳舞的維族小美女、牛羊巴扎的甜瓜...

太多野想講,有機會一齊交流吧!

2 則留言:

Karden 說...

嘩好開心囉!仲可以識到法國女人!!!!!
你0係果邊send返D相返來時,我已很開心!果邊D小朋友好可愛呀!而且佢地D人的輪廓真係靚D喎!
喂!我返完份散工啦!幾時出來講多D俾我知?

喂!手信呀!∼∼∼∼∼@0@!!

benxchan 說...

法國女人係真的「已為人婦」的女人,仲有個係法國嬸嬸...

同小朋友影相都係重點,佢地笑得好甜亦超可愛,至於手信...你請我食Tea先la(你唔好走啊你)